1. Hem
  2. /
  3. Biffar av vildsvinsfärs med...

Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås

Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon 

4 personer 

Ingredienser 

550 g vildsvinsfärs 

2 msk ströbröd 
1 dl mjölk 
1 gul lök 
1-2 msk smör
1 ägg 
1 msk senap 
2 krm enbär, mortlade 
3 krm salt 
1 msk rapsolja 
1 pkt bacon (140 g) 

Sås 

50 g rotselleri 
0,5 gul lök 
1 msk rapsolja 
2 timjankvistar 
2 dl vispgrädde 
2,5 dl vatten 
1,5 msk äppelcidervinäger   
1,5 kycklingfond- eller viltfond 
0,5 tsk salt 

Kål

300 g spetskål 
1 msk olivolja 
1 krm salt

Tillbehör

Kokt potatis, rårörda lingon

Gör så här

Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk smör i en kastrull på låg temperatur. Lägg färs, lök, ägg, senap, enbär och salt i bunken och blanda ordentligt. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 2 msk smör ca 3 min på varje sida på medelhög temperatur tills de har en fin brynt yta och innertemperaturen är 70°. 

Sås

Skala och fintärna rotsellerin. Skala och finhacka löken. Fräs selleri och lök i olja tillsammans med timjankvistarna i en kastrull 2–3 min. Häll på grädde, vatten, vinäger och fond. Koka upp och låt koka tills ca 3 dl återstår. Sila såsen och koka upp på nytt precis före servering. 

Finstrimla och knaperstek baconet. 

Sätt ugnen på 200°. Riv kålbladen i stora bitar och lägg dem på en plåt. Blanda kålen med olja och salt. Ugnsbaka kålen mitt i ugnen ca 10 min. 

Strö bacon över biffarna och servera med kål, gräddsås kokt potatis och rårörda lingon. 

Recept från svensktvildsvinskott.se

Vildsvinsfärsbiffar med sås på en tallrik. Bredvid ligger en rosa tygservett
Recept: Mattias Larsson. Foto: Christina Neiglick (Allt om Mat nr 16 2021)