Åtelplatser
Vaktjakt på vildsvin vid en åtel är ett effektivt förvaltningssätt. Som regel har man god tid på sig att välja ut rätt djur och kan skjuta ett lugnt och kontrollerat skott.
Val av plats
Var noga med valet av åtelplats. Försök att välja en plats i ett område där vildsvin är mer aktiva. Placera helst inte åteln på ett hygge eller någon annan öppen plats utan nära exempelvis en skog eller plantering. Det gör att vildsvinen känner sig bekväma med att lämna tryggheten för att gå in på åteln och äta.
Ha gärna dessutom en dialog med eventuella jordbrukare så att det inte senare blir diskussioner om åtelns placering nära grödor etc.
Tänk även igenom hur nära er gräns åteln placeras. Jaktlagen säger att det inte är ok att locka vilt från annans jaktområde. Placeras en åtel för nära en fastighetsgräns riskerar jägaren att bryta mot 34 § jaktlagen.
34 § Utan lov är det inte tillåtet att skrämma eller mota vilt från någon annans jaktområde i andra fall än som avses i 5 § andra stycket andra meningen. Det är inte heller tillåtet att utan lov locka vilt från någon annans jaktområde genom utfodring eller på något annat sätt.
Det finns en riktlinje som säger att en åtel inte får placeras närmare än 200 meter från intill liggande fastighetsgräns, men det är dock endast riktlinje och jaktlagen säger det som är inklippt ovan.
Små mängder spannmål
Åteln skall bestå av till exempel spannmål, majs, ärtor, rotfrukter etc. Annan processad mat är inte att rekommendera. När man åtlar så innebär det att man sprider små mängder av ovan spannmål, alltså ingen utfodring. Det är stor skillnad på utfodring kontra åtling.
Genom att sprida ut exempelvis halm på åtelplatsen kan man lättare se de mörka kropparna.
Försiktighet krävs innan man avlossar ett skott mot en vildsvinsåtel. Galtarna är mycket vaksamma och kommer sällan ut på öppna åtlar, därav är de största djuren nästan alltid suggor.
Därför gör man klokt i att skjuta de mindre vildsvinen. Då riskerar man inte att inte att skjuta en sugga från hennes smågrisar och unga svin har dessutom oftast det bästa köttet.
